Artikel over de schutterij
In het lifestyle magazine “Oosterbeek belééft” staat het volgende artikel over de schutterij.
Oosterbekers die pal op de grens met Arnhem wonen, herkennen het vast wel. Op de laatste zondag van augustus trekt een bijzonder gezelschap richting een terrein in de buurt van de Hoogstedelaan en het Maisveld. Dan is het weer de hoogste tijd voor de leden van de Schutterij van de Clingelbeeck om ‘op den papagaay’ te schieten, en te genieten van een feestelijke dag. De schutterij is geen alledaagse vereniging, maar heeft wel degelijk een functie. Voorzitter Meindert Rudolphi neemt ons mee in de wonderlijke wereld van de schutterij.
Om direct maar met de deur in huis te vallen: de Schutterij van de Clingelbeeck bestaat bijna 30 jaar maar eigenlijk ook weer niet.
Sterker, de historie van de schutterij voert zelfs bijna vierhonderd jaar terug. “Dat komt omdat onze schutterij ook erg lang ‘slapend’ is geweest”, begint Meindert te vertellen. “In 1990 bliezen Fred Geevers en Cor van Asma de slapende schutterij nieuw leven in. We hebben nu zo’n 73 leden.”
Wat is een schutterij eigenlijk? “Eeuwen geleden bestonden er in Nederland talloze schutterijen. Een schutterij hield het midden tussen politie, brandweer en het leger. Een soort plaatselijk leger zeg maar.” Ook gebied Kingelbeek had destijds een eigen schutterij. “De Schutterij van de Clingelbeeck” hoort bij de buurt Hoogstede-Klingelbeek, zoals zij in een grijs verleden bij buurtschap Klingelbeek hoorde. Het was echter Napoleon himself die destijds een streep door de schutterijen haalde. Daarvoor in de plaats introduceerde hij de politie. Een reden temeer voor de huidige schutterijen om de geschiedenis ervan te koesteren.
Meindert noemt een voorbeeld van een zeer bekende schutterij waar je eigenlijk eerst helemaal niet bij stilstaat, totdat je de hoort: De Nachtwacht van Rembrandt. Dat is een schutterij dus. Had je niet verwacht he?, knipoogt Meindert. Uit alles blijkt dat Meindert heel veel weet over de geschiedenis van de schutterijen. “Sowieso ben ik erg geïnteresseerd in geschiedenis.” Maar hij benadrukt ook dat de schutterijen van tegenwoordig meer in huis hebben dan het zwaaien met een vlag en het naar beneden schieten van ‘den papagaay’.
“Het bewaken en bewaren van het cultuurhistorische belang is er eentje van. Maar het is ook een manier om de meerwaarde van je eigen buurt te onderstrepen. De schutterij wil een rol spelen in saamhorigheid en verbinding met je buurtgenoten. Dat doen we hier dus ook.”
Meindert kan het weten. In zijn werkzame leven was hij jarenlang buurtwerker, en stond dus zelf jarenlang aan de wieg van buurtactiviteiten, onderlinge saamhorigheid en het verbeteren van de eigen leefomgeving.
Gelukkig is er vandaag de dag geen reden voor de schutterij om de wapens ter hand te nemen. Wel vinden de leden het van groot belang om dit culturele erfgoed te koesteren. Daarom komt de Schutterij van de Clingelbeeck op zondag 25 augustus weer bij elkaar voor een feestelijke dag. Onderdeel daarvan is het schieten ‘op den papagaay’. Degene die deze als laatste omlaaghaalt is een jaar lang de schutterskoning van onze schutterij. Dat rijtje met schutterskoningen is inmiddels indrukwekkend sinds 1668. In 2012 was bijvoorbeeld Oosterbeker Gert van Maanen de gelukkige schutter, en mocht hij zich een jaar lang schutterskoning noemen.