Zoals elk jaar vanaf 1993 help ik vooraf bij de organisatie en de opbouw van het schuttersveld, zodat op zondagmiddag het schuttersfeest kan worden gehouden.
Voor de opening van het feest was Burgemeester Kaiser uitgenodigd en hij ontving daarbij het jubileumboek van de Schutterij van de Clingelbeeck, dat naar aanleiding van het 25 jarige bestaan sinds de heroprichting is uitgegeven.
bm kaiser jubileumboek 1 antiek schot koning 1 papagaai 25 jaar 1

Het openingsschot werd verricht door de Koning van 2014, Joop van Muilekom, met een antiek geweer, dat speciaal voor die gelegenheid door het St. Georgiusgilde was meegenomen.

De "papagaai" was voorzien van  het opschrift "25 jaar" en de handtekeningen van de schutters.

Natuurlijk had ik mij ingeschreven voor deelname aan het prijsschieten en het koningschieten. In de afgelopen jaren heb ik een aantal keren bij het prijsschieten wel eens een vleugel of de kop er af geschoten, maar de hoofdprijs, het schutterskoningschap is mij steeds ontgaan.
Dit jaar leek het er op dat dat weer zo zou zijn. Bij het prijsschieten vielen de prijzen bij collega-schutters. Bij het koningschieten werd er steeds goedgericht op de papagaai geschoten. Mijn beurt kwam weer en de papagaai had al enige flinke veren verloren en het leek erop dat hij spoedig zou vallen. Ik mikte en schoot en stapte al opzij, want het was weer mijn geluksdag niet! Totdat ik achter mij ineens hoorde "Jan hij valt".
Het volgende moment werd ik door alle schutters, gasten en bezoekers gefeliciteerd met het Koningschap. Ik werd op de schouders genomen en toegejuicht.

koning jan wage 2015 1     koningspaar 2015 1    overzicht schuttersveld 1

Dit was het dus. Dit was ik alle afgelopen jaren misgelopen en nu werd het toch werkelijkheid. Bijzonder moment was de officiële inhuldiging, waarbij mij de oude Gildeketting uit 1644 werd omgehangen.
Een bijzonder moment.
Er gaan een heleboel, niet na te vertellen, gedachten door het hoofd.
Nadat deze inhuldiging had plaats gevonden en de nodige foto's werden gemaakt is de Gildeketting weer veilig opgeborgen en kreeg ik de nieuwe Koningsketting, waarmee is gestart in 1990, omgehangen als zichtbare onderscheiding van het Schutterskoningschap.
Na de officiële afsluiting van de schuttersdag is ook deze ketting weer goed opgeborgen.
Een bijzondere middag.
Volgens oude gewoonte ruimen we op en laten de tenten staan tot de volgende ochtend, om die dan ook op te ruimen en het schuttersveld weer schoon te maken.
Omdat de weersverwachtingen niet echt gunstig waren en we de tenten de volgende ochtend graag droog wilden inpakken, hebben we met vereende krachten alle tenten gelijk afgebroken en in de grote tent gelegd.
Wat waren we blij de volgende ochtend, dat we die moeite genomen hebben, want het was een nacht met veel wind en regen. Nu konden we alle spullen droog in de container en naar het Elektrum.
De grote tent kon door een zonnetje worden gedroogd, afgebroken en opgeborgen.
Voor mij betekent dit jaar van koningschap, het als schutterskoning  aantreden bij enige officiële gelegenheden en het deelnemen aan de bestuursvergaderingen.
Het volgende schuttersfeest ben ik zeker weer van de partij en ga ik ook weer op voor het koningschap.
Uw schutterskoning 2015,
Jan Wage

Geen evenementen
10.jpg