De Schutterij van de Clingelbeeck strijdt op 31 augustus om het nieuwe koningschap.

Het motto dit jaar: Teerplaats in zicht

Dit motto refereert aan het feit dat we er altijd naar hebben gestreefd een vaste plek in de buurt te hebben waar we onze schuttersdag kunnen houden.

Het ziet er nu naar uit dat dit tegen het eind van dit jaar ook daadwerkelijk zal worden gerealiseerd.

Schutterskoning 2013

De nieuwe bewoners van de wijk Hoogstede-Klingelbeek worden dit jaar geconfronteerd met een aloude geschiedenis die terug gaat tot 1644. Voor het eerst zullen zij de vlaggen zien wapperen aan de vele gevels in de wijk. De optocht voorafgegaan door de Airborne Mallet Band zal als kennismaking langs hun nieuwe huis trekken.

In 1644 was De Clingelbeeck een gemeenschap van verspreide huizen, boerderijen en molens, onbeschermd buiten de veilige stadmuren van Arnhem.

Lid zijn van de Schutterij bood een vangnet  in tijden van onraad en bedreiging, maar ook een verplichting in het schutten (beschermen) van gronden en bezittingen.

In 1693 schenkt  Mr. van Ruyven, eigenaar van Klein Mariéndaal,  de Schutterij een stuk land om haar activiteiten op te houden en op de papegaay te schieten. Waarschijnlijk als dank voor bewezen schutsdiensten.

De Schutterij nodigt alle buurtbewoners en belangstellenden van deze  bijzondere historische traditie uit om het jaarlijkse schuttersfeest mee te vieren op:

Zondag 31 augustus 2014

op het terrein tegenover tandartsenpraktijk Rijnzigt, Klingelbeekseweg 134 te Arnhem.

Om 13.00 uur vanaf het parkeerterrein van het Elektrum begint de rondgang door de buurt. Het muziekkorps Airborne Mallet Band gaat voorop. Gevolgd door een koets getrokken door twee paarden waarin de huidige koning Marco Bakker samen met zijn gade en kinderen zitten en zullen zwaaien naar alle toegestroomde bewoners van de wijk Hoogstede Klingelbeek. In alle straten van de wijk wapperen de kleurrijke vlaggen van de Schutterij en zorgen voor een Toscaanse sfeer.

Het Schuttersveld aan de Klingelbeekseweg is feestelijk ingericht, want naast het schieten staat gezelligheid voorop. Er zijn speelmogelijkheden voor de kinderen: schminken, springkussen en het (kindvriendelijke) laserschieten. Voor het publiek is er de mogelijkheid om een schot te wagen met een kruisboog. Aan het eind van de middag volgt dan nog een optreden van de Reflexion Band, zodat na afloop van het Koningschieten de nieuwe Koning en Koningin even alles van zich af kunnen swingen. Aan een hapje en een drankje zal het niet ontbreken.

Geen evenementen
06.jpg