Het was een frisse, nee zeg maar gerust het was een koude zondag ochtend op 4 mei toen de koffietafel voor het jaarlijkse klootschietfestijn werd gedekt. Druppelsgewijs komen de deelnemers aan, gelokt door geurende koffie en niet te vergeten plak cake. Na elkaar begroet te hebben worden de teams ingedeeld, en na wat rek en strek oefeningen kan dan de strijd worden aangegaan.

Onder luide aanmoedigingen worden de kloten opgepakt en wenst men elkaar succes, enig cynisme is hierbij voelbaar want in tegenstelling tot het Olympische spelen waar men zegt dat “mee doen belangrijker is dan winnen “geld hier maar één ding …winnen. Hierbij schuwt men niet om dingen te roepen zoals “jij hoort toch bij het andere team, of jij hebt toch al gegooid”.

Het duurt dan ook tot ver in het parcours dat men weet wanneer men aan de beurt is en bij wie men in het team zit. Nee, zelfs in welk team men zit rood of blauw blijft de vraag, zolang het maar het winnende is.

Gelukkig kunnen bij de stenen tafel de gemoederen worden gesust en lijf en leden worden aangesterkt met een hapje en een drankje. Waarbij een aantal deelnemers zich afzonderen om zogenaamd van de eerste zonnestralen te genieten, of beter gezegd teambespreking op hoog niveau met “de schrijver” want we weten wie schrijft die. Nou vul dat zelf maar in. Nadat ook hier alles weer netjes is opgeruimd gaat de strijd in alle hevigheid verder. Teams 2 en 3 hebben inmiddels teams 1 en 4 ingehaald en gaan in gestrekte draf op naar de finish, het wordt spannend….althans dat denkt men want zoals ik al eerder zei “wie schrijft “.

teamfoto

Voor de laatste worpen worden de kloten opgepakt en onder de afzetting van “het Gelderslandschap”gegooid. En ook hier brandt wederom de discussie los of er onder of voorbij het hek gegooid moet worden, als een van de deelnemers zijn kloot naast maar wel voorbij het hek heeft gegooid. Het reglement wordt er door de organisatie, die toevalligerwijze ook schrijft bij gehaald. Een eenduidig antwoord volgt, en tijdens de cooling down is het wachten op de andere teams.

Ze zijn er, en nu kunnen de punten opgeteld worden en met elkaar worden vergeleken. Zichtbaar vermoeit, maar voldaan horen de deelnemers de woorden van oud koning Gert van Maanen aan. De strijd is gestreden en de winnaars zijn bekend.Het winnende team dat het parcours in 61 worpen heeft afgelegd is geworden …..team 3 met de deelnemers:

Guus van Aerssen , Truus Willemsen-Rutgers, Gert van Maanen en Bep Pegels. Hulde voor de winnaars en zij trakteren traditiegewijs de deelnemers op een lekker snoepje, goed voor de spieren zal ik maar zeggen.Op naar het volgend evenement waar wij hopen weer vele deelnemers te mogen begroeten.

 

High Tea
zo 23 juni, 14:00 uur

Schuttersfeest
zo 25 aug, 00:00 uur

Kleiduiven schieten
zo 06 okt, 00:00 uur

15.jpg