Schutterij van de Clingelbeeck

Zondag 28-4-2019 was in Heumen een spannende- en zonnige middag.

Verslag van het Koningschieten van onze zustervereniging het Sint Georgiusgilde uit Heumen.

Een mooie zonnige en droge middag, dit in tegenstelling tot de weersverwachting. Het was een gezellige en mooie middag met een spannende eindstrijd, wie wordt de nieuwe Koning van het Sint Georgiusgilde zou worden. 's Morgens was in de kerkdienst de vaste vogelmaker van het Gilde benoemd tot Erelid. De vogelmaker maakt ook de vogels waarop wij van onze Schutterij ons Koningschap schieten. Nadat de kop, de vleugels en de romp aan flarden waren geschoten bleef er van de romp een spaan hangen. Wie zou dit laatste stukje van de bout kunnen schieten en zich de nieuwe Koning mogen noemen. 3 mensen hadden de kans, maar uiteindelijk was het Sam Hutting die het lukte om na 263 schoten zich Koning mocht noemen.

Sam Hutting is de nieuwe koning van het Sint Georgius Gilde, jaargang 2019. Sam is de opvolger van Hein Kerkhoff die zijn  titel niet wist te prolongeren. Na een wederom spanende strijd tussen een 19-tal schutters was het Sam die zijn zenuwen het best onder bedwang had en de vogel eraf schoot.

 

Bij de jeugd heeft Denny Van Veghel zijn titel wel geprolongeerd. Na een derde zegen oprij is Denny vandaag gekroond tot jeugdkeizer. Dus nu beschikt het Gilde na honderden jaren ineens over 2 Keizers. Denny, die als jeugdlid overigen schiet met een luchtbuks had 90 schoten nodig om zich Koning te mogen noemen

Nadat  de nieuwe koningen op het veld door de 2 trommelslagers en met de groet van de vendeliers werden gehuldigd ging het in optocht door het dorp om te eindigen in het café, waarop zij onder het spelen van "Little drummer boy"werden binnengehaald. Ook hier was nog de mogelijkheid de nieuwe Koning en Keizer te feliciteren.

Na nog wat plichtplegingen, het uitreiken van de prijzen voor de kop en de vleugels alsook de prijzen voor het publiekschieten werd ook nog de winnaar bekend gemaakt die het aantal benodigde aantal schoten, die nodig waren om de hele vogel af te schieten bekend gemaakt.

Met weer een uitstekend verzorgd buffet, gemaakt door Peter de eigenaar van het café,  werd de avond feestelijk afgesloten, waarbij het met muziek verzorgt door Duo Uniek het tot laat in de avond nog gezellig bleef.

Met Schuttersgroet Dick van Barneveld

 

Koningschieten
zo 28 aug, 13:30 uur

03.jpg